ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη απο την Ραδιοφωνική εκπομπή το Λαμπιόνι μέρος 1ο

Συνέντευξη απο την Ραδιοφωνική εκπομπή το Λαμπιόνι μέρος 2ο

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ χώρων δωρεάν

Πάνω απο 500 γλάστρες και άλλα τόσα διακοσμητικά αντικείμενα απο ανακυκλώσιμα υλικά διαθέτει ο κ. Χρήστος Κοντόπουλος απο την Ερέτρια. Διαθέτει κυρίως μια απίστευτη δημιουργηκότητα και διάθεση για τη δωρεάν διακόσμηση χώρων.

Εκτός απο τις εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, ο κ. Χρήστος Κοντόπουλος έχει διακοσμήσει με έργα του το δημοτικό κατάστημα Νέας Αρτάκης. Έργα του εκτίθενται μόνιμα και στο Γηροκομείο Χαλκίδας, όπως και σε γηροκομείο της Κηφισιάς.

Όπως δήλωσε στη Γνώμη, ο κ. Κοντόπουλος προσφέρεται να διακοσμήσει δωρεάν και κάθε άλλο δημόσιο ή δημοτικό χώρο.  Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, αυτή την περίοδο είναι κλειστά τα σχολεία και δεν έχει προγραμματισμένες εκθέσεις.

“Ευχαριστώ θερμά την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ για την υποστήριξη της. – Χρήστος Κοντόπουλος”

Μία ακόμη έκθεση με χειροποίητες κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά έκανε το διήμερο 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου ο 85χρονος Χρήστος Κοντόπουλος.

Τα εκθέματά του φιλοξενήθηκαν στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και οι μικροί μαθητές πήραν ένα πρώτης τάξεως περιβαλλοντικό μάθημα.

Σκακιέρα από παλιόξυλα και κοχύλια, τραπέζια από πεταμένα κομμάτια ξύλου και λάστιχα αυτοκινήτου, πρωτότυπες βάρκες, διάφορες Χριστουγεννιάτικες κατασκευές από πλαστικά και άλλα αντικείμενα από τους κάδους απορριμμάτων ήταν μερικές  μόνο από τις αυτοσχέδιες κατασκευές.

“Είναι εντυπωσιακό τι μπορεί να φτιάξει κανείς από πράγματα που πετάμε στα σκουπίδια” είπαν στη “Γνώμη” οι μικροί μαθητές Κωνσταντίνος Σκουρλέτης , Θανάσης Σουλιωτάκης και Αλίκη Σμπιλίρη και παραδέχτηκαν ότι πιο πολύ τους άρεσαν οι Χριστουγεννιάτικες κατασκευές και ο Άη Βασίλης.

Η διευθύντρια του σχολείου Δήμητρα Μανούσου σημείωσε ότι η έκθεση ήταν ένα μάθημα ζωής για τους μαθητές, οι οποίοι διδάχθηκαν να κάνουν ανακύκλωση και να σέβονται το περιβάλλον. Από την άλλη, ο δημιουργός ένιωσε ξανά παιδί και τόνισε : “Αυτή η ασχολία με κρατάει στην ζωή. Χαίρομαι να φτιάχνω κατασκευές με αντικείμενα από τα σκουπίδια και να περνάω στα νέα παιδιά το μήνυμα για την αξία της  ανακύκλωσης. Η ανταμοιβή μου είναι τα σχόλια των μικρών μαθητών σε ένα βιβλίο που φυλάω σαν κόρη οφθαλμού”.

Όπως συνηθίζει να κάνει, ο Χρήστος Κοντόπουλος χάρισε όλες του τις κατασκευές στο 25ο Δημοτικό Σχολείο. Μάλιστα, ένας ξύλινος καναπές, ένα αυτοσχέδιο παγκάκι, μια γέφυρα και ένα Χριστουγεννιάτικο καραβάκι που έφτιαξε, κοσμούν ήδη το προαύλιο του σχολείου.

Διάλειμμα με στιλ

Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και ο μαθητής της Ε’ τάξης  του 25ου Δημοτικού Χαλκίδας Γιώργος Γκιουσμάς λατρεύει το διάλειμμα. Με το αυτοσχέδιο παγκάκι, όμως, που χάρισε στο σχολείο ο “καλλιτέχνης των ανακυκλώσιμων  υλικών” Χρήστος Κοντόπουλος, ο μικρός ευχαριστιέται περισσότερο τα κενά μεταξύ των μαθημάτων. Ξεκουράζεται  με στιλ πάνω στην πρωτότυπη κατασκευή από ελαστικά αυτοκινήτου και μια ξύλινη πόρτα.

Την αξία της ανακύκλωσης έμαθαν οι μ ικροί  μαθητές Κων/νος Σκουρλέτης , Θανάσης Σουλιωτάκης, Αλίκη Σμπιλίρη, Σοφία-Ειρήνη Πολίτη, Δημήτρης Τσουμάρης, Αριάδνη Χαλαραμπία, Μαρία Τσάγκα, Ιωάννης Παπίλας και Ραφαηλία Φάλκου.

Η τέχνη, η αισιοδοξία, η αγάπη για δημιουργία είναι από τα λίγα “αγαθά” που δεν γνωρίζουν περιορισμούς . Ο κύριος Χρήστος Κοντόπουλος, ένας συμπαθέστατος παππούς έξι εγγονιών και ηλικίας 85 χρονών σήμερα, βρήκε τη δική του έμπνευση, τη δική του πηγή ζωντάνιας όταν πλέον κλήθηκε να σταματήσει τη δουλειά του πριν από μερικά έτη καθώς έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί. Γεμάτος ενέργεια, τις ελεύθερες του ώρες τα τελευταία 10 χρόνια κατασκευάζει διακοσμητικά αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά.

Μας άνοιξε την καρδιά του, όταν τον ρωτήσαμε κατά την διάρκεια της συνέντευξης του που μας παραχώρησε, για το πώς γεννήθηκε ιδέα για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το είχε για χρόνια προσχεδιασμένο στο μυαλό του ή απλώς “του ήρθε” ξαφνικά μια μέρα; Μας περιέγραψε απλά και με ειλικρίνεια τα συναισθήματα του: “Βγήκα στην σύνταξη και εκεί είπα στον εαυτό μου :από αύριο δηλαδή θα είμαι μόνο στο καφενείο;”. Προφανώς, η δική του ξεκούραση μετά τα τόσα χρόνια δουλείας στον χώρο καλλυντικών όπου εργαζόταν, δεν ήταν κάτι τέτοιο. Δεν ήταν το όνειρο του, ούτε η προσμονή του. Ξεκίνησε λοιπόν, να δημιουργεί με τον δικό του τρόπο, τη δική του φαντασία τις δικές του κατασκευές! Ήθελε να φτιάξει έναν ξεχωριστό “κόσμο” και το έπραξε. Εκεί όπου χάνεται με τις ώρες, ακούραστος όπως μας εξομολογείται και με νέες ιδέες κάθε φορά.

Έρχεται η ώρα να μας μιλήσει για τις εκθέσεις που παρουσιάζει. Μιλά με τόση αγάπη για τα παιδιά που είναι το μεγαλύτερο κοινό του. Και εκείνα λέει τον αγαπούν πάρα πολύ, το εισπράττει απόλυτα όταν παρουσιάζει στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία τις δημιουργίες του, όταν μοιράζεται μαζί τους την τεχνική που ακολουθεί. “Έρχονται οι μικροί μπόμπιρες και μου λένε “Κ. Χρήστο, βρήκαμε αυτό στην ανακύκλωση μήπως θα σας χρειαστεί για να φτιάξετε κάτι καινούριο;”. Τους χαμογελά και τρέχει και εκείνος μαζί τους σαν ένα μικρό παιδί, έτοιμος για δράση κάθε φορά, έτοιμος για μια νέα “περιπέτεια”. Τον ευχαριστούν και του γράφουν χαρακτηριστικά: “είστε τόσο σπάνιος”, στις σελίδες από το τετράδιο εκείνο που έχει μαζί του κάθε φορά στις διάφορες παρουσιάσεις του, ώστε να μοιραστούν τη δική τους αφιέρωση. Είναι τόσο περήφανος που τον αισθάνονται σαν ένα φιλαράκι τους. Τα εγγόνια του, είναι και αυτά πολύ υπερήφανα για τον παππού τους και ακολουθούν το δρόμο του, με απόλυτο σεβασμό στον όρο της “ανακύκλωσης”. Οι δικοί του άνθρωποι τον στηρίζουν μας  λέει σε κάθε του βήμα, αν και στην αρχή όταν τους είπε τα σχέδια του, είχαν για λίγο τις αμφιβολίες τους! Όμως τους διέψευσε και κάνει κάθε μέρα το όνειρο του πραγματικότητα.

Κλείνοντας τη συζήτηση μας, ήθελε να περάσει το δικό του μήνυμα. Προτρέπει έτσι άπαντες  να μην σταματάνε ποτέ να κάνουν αυτό που νιώθουν ότι τους γεμίζει, Εξάλλου μας αναφέρει, στο δικό του παράδειγμα, η ηλικία δεν είναι παρά μόνο ένας αριθμός, ασήμαντος, όταν είσαι μέσα σου τόσο δυνατός.

Τον ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη.

Έργα τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά!

Προσφορά έργων τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά.

Το Φεβρουάριο του 2013 ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου διοργάνωσε έκθεση αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά με σύνθημα “Η Ανακύκλωση δεν είναι μόνο ιδέα και μηνύματα, αλλά και πράξη” στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου.

Την έκθεση επισκέφθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας οι οποίοι γνώρισαν από κοντά τον καλλιτέχνη κύριο Χρήστο Κοντόπουλο, ο οποίος μας ξενάγησε στο “κόσμο της Τέχνης από Ανακυκλώσιμα υλικά” και μας είπε ότι “τίποτα δεν πρέπει να πετιέται, τα πάντα μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν χρήσιμα για περαιτέρω χρήσεις”. Όλοι μας ενθουσιαστήκαμε από τα πρωτότυπα έργα του και νιώσαμε μεγάλη χαρά όταν κάποια από αυτά, ο καλλιτέχνης τα πρόσφερε στο σχολείο μας. Τα έργα αυτά σήμερα στολίζουν τις τάξεις μας, τα γραφεία και τους εσωτερικούς  χώρους του σχολείου μας.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό, τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε θερμά!

Ο Χρήστος Κοντόπουλος  γεννήθηκε το 1932 στο Ψηλό Χωριό Δωρίδος. Είναι παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών και παππούς πέντε εγγονιών. Εργάστηκε στη Βιομηχανία Καλλυντικών. Τα τελευταία χρόνια  ζει στην όμορφη Ερέτρια και ασχολείται με την δημιουργία έργων τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα υλικά του τα βρίσκει παντού: στη φύση όπως κλαδιά, πέτρες, όστρακα, άμμος αλλά και στα σκουπίδια όπως παλιά ξύλα, πλαστικά, μπουκάλια, καπάκια και άλλα. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία του, το μεράκι του, το κέφι και τη δημιουργικότητα του τα μετατρέπει σε χρηστικά αντικείμενα π.χ. τραπέζια, καρέκλες αλλά και διακοσμητικά.

Με αξιοζήλευτη ζωντάνια ο Χρήστος Κοντόπουλος επισκέπτεται σχολεία εξηγώντας στα παιδιά πώς μπορούν να μεταμορφώσουν αντικείμενα τα οποία προορίζονται για τα σκουπίδια. Τα έργα που προκαλούν θαυμασμό και απορίες στα παιδιά.

Ένα…παιδί  85 ετών διδάσκει ανακύκλωση

Ένα παιδί, ηλικίας 85 ετών, εδώ και αρκετούς μήνες γυρνά από σχολείο σε σχολείο και μαθαίνει στους μικρούς μαθητές πως κάτι που μοιάζει άχρηστο μπορεί να γίνει πολύ όμορφο εάν του ξαναδώσουμε ζωή και δεν το πετάξουμε στα σκουπίδια. Το όνομα του μεγάλου αυτού παιδιού είναι Χρήστος Κοντόπουλος και κύριος σκοπός του είναι να εκπέμψει το μήνυμα ότι η ανακύκλωση αποτελεί μορφή τέχνης.

Ήδη έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 25 επισκέψεις, όλες αφιλοκερδώς και με  δική του πρωτοβουλία, ενώ πέρα από ότι δείχνει στην πράξη τους, χαρίζει στα σχολεία τους δεκάδες έργα του. Το “Έθνος” τον συνάντησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων και κατέγραψε τις εντυπώσεις δασκάλων και μαθητών κατά τη διάρκεια της “διάλεξης” του Χρ. Κοντόπουλου.

Το κίνητρο

“Είμαι και εγώ ένα παιδί ηλικίας 85 ετών. Με τη γυναίκα μου είμαστε παντρεμένοι περισσότερα από πενήντα χρόνια και έχουμε αποκτήσει τρία παιδιά και έξι εγγόνια. Επαγγελματικά έχω δραστηριοποιηθεί στον χώρο των καλλυντικών. Όταν, όμως, βγήκα σε σύνταξη έπρεπε με κάτι να ασχοληθώ γιατί δεν μπορούσα απλώς να κάθομαι. Κάπως έτσι ανακάλυψα την αγάπη μου στο να κατασκευάζω διακοσμητικά αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά”. Με αυτά τα λόγια ο κ. Χρήστος εισήγαγε τους μαθητές στον μοναδικό κόσμο της ανακύκλωσης. Γύρω του, όπως και σε κάθε τοίχο της αίθουσας, υπήρχαν αντικείμενα τα οποία εάν ο ίδιος δεν τους είχε αλλάξει την ιδιότητα θα βρισκόταν σε κάποια χωματερή. Μερικά από αυτά ήταν πίνακες με διάφορα σχέδια φτιαγμένα από μπαταρίες, ξύλα, πέτρες, ακόμη και από γραβάτες, μολυβοθήκες από παπούτσια, βάζα από πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια, ελαστικά αυτοκινήτων που έγιναν σκαμπό και πολλά άλλα. Στην αίθουσα η μόνη φωνή που ακουγόταν ήταν εκείνη του Χρ. Κοντόπουλου, με τους μαθητές να τον διακόπτουν με επιφωνήματα θαυμασμού και απορίες γύρω από το πώς μετέτρεψε κάτι το φαινομενικά άχρηστο σε διακοσμητικό αντικείμενο. Εκείνος όχι μόνο απαντούσε σε κάθε ερώτηση, αλλά έδειξε και στα παιδιά πώς μπορούν και μόνα τους να δώσουν ξανά ζωή στο οτιδήποτε πετά ο μπαμπάς ή η μαμά στο σπίτι. Το μοναδικό αυτό μάθημα παρακολούθησαν, μαζί με τους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου, η διευθύντρια Μαρία Ευαγγελίου, ο Περικλής Παπαγεωργίου, εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας, Πολιτισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και η υπεύθυνη περιβαλλοντικών θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθηνάς, Ελένη Νιάρχου.

“Μάθαμε για τον κ. Κοντόπουλο έπειτα από επικοινωνία που είχε ο ίδιος μαζί μας. Από την αρχή ήμασταν θετικά διακείμενοι σε αυτή την πρόταση. Όμως, επειδή είναι ένας εξωσχολικός άνθρωπος, τον προσκαλέσαμε στο σχολείο μας αφού συγκεντρώσαμε πληροφορίες για τη δράση του από άλλα σχολεία που είχε επισκεφθεί”, λέει στο “Έθνος” η διευθύντρια του σχολείου, Μαρία Ευαγγελίου. “Όλοι μας είπαν τα καλύτερα και έχοντας δει και στην πράξη το έργο του μπορώ να πω ότι είναι μια ωραία ευκαιρία για τους μαθητές να πάρουν ιδέες και να αποκτήσουν γνώση για την ανακύκλωση με βιωματικό τρόπο. Αυτή, άλλωστε, είναι και η φιλοσοφία του σχολείου μας”, σημειώνει. “Οι μαθητές μας μέσα από αυτό το ‘’μάθημα’’ έμαθαν ότι δεν πετάμε πράγματα και ότι μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ή να τα χαρίσουμε σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Μάλιστα πολλά παιδιά πρότειναν και νέες ιδέες γύρω από την ανακύκλωση και τη χρησιμότητα της”, συνεχίζει.

Το δίδαγμα

“Το μάθημα που πήραν τα παιδιά μέσα από το έργο του κ. Κοντόπουλου ήταν πολύ σπουδαίο, γιατί είχαν τη δυνατότητα να δουν πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον. Περιβάλλον δεν είναι μόνο η φύση, τα βουνά, τα δέντρα ή τα ποτάμια, αλλά οτιδήποτε παράγεται και βρίσκεται στα χέρια μας .Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν ότι η ανακύκλωση είναι πολύ χρήσιμη και ότι ανακύκλωση δεν σημαίνει μονάχα ότι συλλέγουμε κάποια σκουπίδια και τα βάζουμε στον μπλε κάδο”, επισημαίνει από την πλευρά της η Ελένη Νιάρχου. “Εντυπωσιάστηκα που μέσα σε σύντομο χρόνο ο κ. Χρήστος, με αξιοζήλευτη ζωντάνια, μπόρεσε να μεταφέρει στα παιδιά τόσες πολλές και σημαντικές ιδέες για την ανακύκλωση, σε βαθμό που να τα εμπνεύσει να δώσουν μαζί με τους γονείς  τους ξανά ζωή σε αντικείμενα που θεωρούσαν άχρηστα”, προσθέτει.

“ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ”

ΣΗΜΕΙΟ αφετηρίας του Χρήστου Κοντόπουλου αποτελεί το σπίτι του στην Ερέτρια. Εκεί μετατρέπει ένα σωρό πράγματα σε διακοσμητικά αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια, με προσωπικό κόπο και μόχθο, παρουσιάζει σε διάφορες εκθέσεις σε σχολεία και δήμους. Η αστείρευτη ενέργεια του και η γεμάτη καλοσύνη προσωπικότητα του έχουν εντυπωσιάσει όλους τους μαθητές και τους δασκάλους που τον έχουν γνωρίσει. Ο ίδιος κατάγεται από ένα χωριό της Φωκίδας και η ιστορία της ζωής του θυμίζει μία Ελλάδα πολύ μακρινή και ίσως παντελώς άγνωστη στις νέες γενιές. Όπως συστήνεται ο ίδιος, είναι ένα “παιδί 85 ετών”, ενώ καταπιάστηκε με την ανακύκλωση και την τέχνη όταν συνταξιοδοτήθηκε. “Είμαι ένας άνθρωπος που δεν μου αρέσει να μην ασχολούμαι με κάτι. Δουλεύω από τα εννέα μου χρόνια και αισθάνομαι ότι έχω πολλά πράγματα ακόμη να προσφέρω”, σχολιάζει. Έχασε τη μητέρα του όταν γεννήθηκε και στην ηλικία των εννέα ετών ο πατέρας του τον έστειλε στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. “Τότε έπιασα δουλειά σε μια συγγενή που είχε μπακάλικο στο Νέο Φάληρο. Κοιμόμουν σε μια αποθηκούλα γεμάτη σκόνη, με άχρηστα αντικείμενα. Κάθε βράδυ σκεφτόμουν πώς θα γλιτώσω”, μας λέει. “Στη συνέχεια έκανα και άλλες δουλειές μέχρι που άρχισα να δουλεύω σε μια αποθήκη καλλυντικών. Και από εκεί, επειδή ήμουν μικρός με έδιωξαν. Τελικώς δανείστηκα χρήματα από έναν θείο μου, αγόρασα μία τσάντα και άρχισα να πουλάω καλλυντικά στους δρόμους, μέχρι που μετά από πολλά χρόνια έφτιαξα τη δική μου επιχείρηση καλλυντικών με περισσότερα από 250 δικά μου προϊόντα”, συνεχίζει. “Δεν έχω κανένα παράπονο από τη ζωή. Όταν κοιτάζω πίσω μου χαμογελάω, γιατί θεωρώ ότι τα κατάφερα πολύ καλά”, καταλήγει.

ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

“Συγχαρητήρια για την ευρηματικότητα και δημιουργικότητα σας. Τελικά δεν υπάρχει τίποτα “άχρηστο”. Μία καλλιτεχνική ματιά μπορεί να συνθέσει τα πάντα. Εξαρτάται τι βλέπει και πως βλέπει κανείς τον κόσμο”. Είναι η αντίδραση του δασκάλου Βασίλη Πνευματικού μετά την επίσξεψή του σε μία από τις εκθέσεις του Χρήστου Κοντόπουλου, ο οποίος αποδεικνύει ότι η φαντασία και η δημιουργικότητα μπορούν να πορεύονται σε βίους παράλληλους με την πείρα. Στόχος ζωής του εδώ και καιρό είναι η δημιουργία αντικειμένων τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά. “Ονομάζομαι Χρήστος Κοντόπουλος και τις ελεύθερες μου ώρες κατασκευάζω διακοσμητικά αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά. Επαγγελματικά έχω δραστηριοποιηθεί στο χώρο των καλλυντικών, όμως όταν σταμάτησα και βγήκα σε σύνταξη, δεν μπορούσα να καθίσω και έπρεπε με κάτι να ασχοληθώ. Τότε, ανακάλυψα το πάθος μου…” αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα anakyklosikaitexnh.gr. “Δεδομένου ότι η ανακύκλωση δεν ήταν πολύ διαδεδομένη στην επαρχία πριν 3-4 χρόνια (σ.σ.: διαμένει στην Ερέτρια Ευβοίας), σκέφτηκα, ότι θα μπορούσα να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά των σχολείων και από την ηλικία του Δημοτικού, ώστε μέσω των εκθέσεων, να ενδιαφερθούν για την ανακύκλωση, για ένα καλύτερο αύριο… Αυτή είναι η μεγάλη μου ανταμοιβή”.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ.         

Εκτός από τις εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, ο 84χρονος Χρήστος Κοντόπουλος έχει διακοσμήσει με έργα του δημοτικό κατάστημα Νέας Αρτάκης, ενώ έργα του εκτίθενται μόνιμα και στο Γηροκομείο Χαλκίδας, όπως και σε γηροκομείο της Κηφισιάς. Είναι ενέργειες που έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση μέχρι σήμερα, όπως επιβεβαιώνουν και τα σχόλια αναγνωστών στην ιστοσελίδα. “Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις ζωή στα απλά υλικά της φύσης, να προσθέτεις την πινελιά σου και να δημιουργεί ένα αντικείμενο που μιλάει”, γράφει η Διόνυ Νάκου. “Σίγουρα ο χρόνος σου γίνεται δημιουργικός, φεύγει από τα πολύπλοκα της καθημερινότητας και γίνεται μεράκι. Τα περισσότερα έχουν σχέση με την θάλασσα και αυτό μου αρέσει περισσότερο”. “Η έμπρακτη συμπαράσταση στα παιδιά μας συγκινεί και μας δίνει ελπίδα ότι, στις δύσκολες μέρες που περνά το Ίδρυμα λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και της βαρύτατης φορολογίας που του επιβλήθηκε, θα πορευτεί έχοντας δίπλα του αληθινούς φίλους που αναγνωρίζουν το μεγάλο κοινωνικό έργο”, σημειώνει και ο Μιχαήλ  Στρουμπούλης από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας.